El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és el resultat del moviment “Salvem els volcans!” que aparegué en la mateixa comarca a finals dels anys 70. El març del 1982, el govern català aprovava la declaració de Parc Natural a la zona volcànica i així s’aconseguia protegir un patrimoni natural únic a la península ibèrica.
L’interés del parc rau tant en el seu paisatge, flora, fauna i formacions geològiques com en la ordenació harmonitzada que hi han fet els seus habitants rurals fins a l’epoca de la industrialització.
Així, el paisatge del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és divers i delicat, a voltes subtil i sempre suggestiu. A vista d’ocell és un mosaic de tons que van del verd fosc al verd tendre i lluminós, del negre i grana de la terra volcànica al roig encès de les blades a la tardor. Les boires poden estendre llençols blancs sobre els prats humits i submergir la vall d’Olot en un mar platejat. La modèlica distribució del sòl en conreus, pastures, boscos i l’emplaçament de l’habitatge rural, com a resultat d’un assenyat aprofitament agropecuari i forestal, han configurat arreu de la zona volcànica un paisatge d’aspecte ordenat, equilibrat i serè. Qualsevol moment de l’any aporta matisos a la paleta del pintor, que no acaba de copsar totes les tonalitats d’una llum canviant setinada.
Àrees d’interés del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Dins de la zona del Parc Natural o colindant amb ell, apart del Nucli antic de Santa Pau hi ha 12 indrets d’interès que es recomana visitar.
- Reserva Natural del Volcà del Montsacopa
- Nucli antic d’Olot
- Colades basàltiques de Sant Joan les Fonts
- El Parc Nou
- Àrea de Xenacs
- Parc de Pedra Tosca
- Reserva Natural de la Fageda d’en Jordà
- Cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca
- Castell medieval Estada Juvinyà
- Reserva Natural del Volcà del Croscat
- La Vall de’n Bas
- Nucli antic de Sant Feliu de Pallerols
Més informació a: [+ info]
Patrimoni Natural i Cultural
El principal atractiu natural del parc són sens dubte les seves empremtes volcàniques, amb més de 40 cràters -molts d’ells excel•lentment conservats-, més de 20 colades de lava, i tot un espectre de dipòsits volcànics producte d’erupcions estrombolianes i, sobretot, freatomagmàtiques on la diversitat de dipòsits d’aquestes característiques és dels més rics d’Europa, i on alguns afloraments són tan singulars com la cinglera basàltica de Castellfollit de la Roca.
Estretament lligat amb el remot passat volcànic, la flora, la fauna que habiten el parc i el microclima de la zona modelen un paisatge únic i han propiciat una activitat humana que hi ha conviscut amb harmonia durant segles. Tota aquesta riquesa patrimonial ha quedat perfectament identificada amb el Parc Natural i ara un dels principals actius de la comarca és compartir-la amb els seus visitants.
Més informació a: [+ info]