Santa Pau és un dels municipis destacats del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que té un notable interès històric, i que és destacable tant pel conjunt arquitectònic de la vila com per la bellesa del paisatge. Pels voltants es pot admirar la magnífica Fageda de Jordà o tota una sèrie d’antics cràters de volcans perfectament integrats amb la verdor de la vall.
La vila de Santa Pau està situada al sud-est de la plana d’Olot, a 9 kms de la capital de La Garrotxa. Enclavada en plena Zona Volcànica, el poble es troba enmig de la vall entre les serralades de St. Julià del Mont i Sta. Maria de Finestres, a 496 m sobre el nivell del mar.
Nucli històric medieval
El primer que destaca de Santa Pau és el centre de la Vila Vella, recinte que ha estat declarat conjunt històrico-artístic. El gran casal o castell de Santa Pau, que constituïa la muralla per la part sud-oest és l’edifici més antic de la població, amb la façana a la plaça triangular porticada, dita el Firal dels Bous, magnífic exemple d’arquitectura popular antiga: els arcs dels porxos són distints entre si, apuntats o rodons (un parell d’arcs i un cancell foren reproduïts al Poble Espanyol de Barcelona)
La plaça major o Firal dels Bous és una plaça porticada presidida per l’església parroquial (s.XV-XVI). Les cases formen un conjunt adossat a l’antiga muralla. La plaça és el centre neuràlgic de la vila i deu el nom de Firal dels Bous per ser el lloc on se celebraven els mercats i fires.
Terra de volcans i fagedes.
Bona part del terme municipal de Santa Pau, de 48,80 km², forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i posseeix un dels grups de volcans antics (datats entre el 15000 a.C i el 9000 a.C) que són dels més importants de la zona: Puigmartinyà, Santa Margarida i Puigsubià (dels quals sorgí un important corrent basàltic sobre el que hi ha crescut la imponent Fageda de’n Jordà, i que s’estengué per la vall del Ser), el Croscat, la Roureda de Colltort (o la Fageda d’en Bassols), Roca Negra i altres.
Comprèn la capçalera del Riu Ser, riu que es forma a la Font Pobra i rep una sèrie de torrents que davallen del sector dels volcans de ponent del terme i de Sant Julià del Mont. Entre roques volcàniques i antiquíssimes colades de lava es formen impressionants gorgs i salts com el de Can Batlle.
El fesol de Santa Pau, la joia gastronòmica.
Els fesols de Santa Pau són famosos per la seva qualitat i molt apreciats per petits, gustosos i fins. Aquests llegums són menuts, amb una forma força arronyonada i de pell molt prima. Un cop cuits, en la boca són saborosos, amb una textura molt fina, gens farinosa i molt tova. Se sol sembrar de la primera setmana de juny a la segona quinzena de juliol, i la collita és pel setembre. El moment culminant per a la seva degustació és durant la “fesolada” que se celebra per la Fira de Sant Antoni, al gener, i que diversos restaurants de la població promouen.